Συχνές ερωτήσεις

Οδηγίες (πατήστε εδώ)

Μέσα από το site της ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα Μητρώο & Επικοινωνία επιλέγω από το μενού το Μητρώο POS και ελέγχω αν η κατάσταση του POS βρίσκεται σε «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ».

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Επιλέξτε το παρακάτω link.

https://www1.aade.gr/saadeapps3/comregistry/#!/arxiki

Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε τους κωδικούς taxisnet της επιχείρησης.

Πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ

Στην συνέχεια κάνοντας scroll down στην σελίδα θα επιλέξετε το μητρώο POS.

Θα εμφανιστεί η αναλυτική Παρουσία POS.

Στην στήλη «Κατάσταση» αν το POS είναι αναβαθμισμένο θα γράφει «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ».
Αν δεν είναι αναβαθμισμένο θα γράφει «ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ»

Σύμφωνα με το site της ΑΑΔΕ τα βήματα διασύνδεσης επιχειρήσεων είναι τα παρακάτω.

01. Προβολή στοιχείων POS 
Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από
τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών
(Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων
Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις
επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE.

02. Υποβολή δήλωσης διαφωνίας
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS
υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών,
αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που
διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται
στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

03. Αναβάθμιση POS
Η αναβάθμιση των ενεργών POS
πραγματοποίειται απομακρυσμένα με ευθύνη
των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs).

04. Ειδοποίηση αναβάθμισης
Oι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με
αποστολή email για την αναβάθμιση των POS
που διαθέτουν.

05. Διασύνδεση POS – Ταμειακού
Συστήματος
Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το
αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ
διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή
μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Δικτύωση

Το δίκτυο, ως γενικός ορισμός, αποτελεί ένα σύστημα το οποίο συνδέει τοποθεσίες, αντικείμενα, ακόμα και άτομα, με την χρήση ενός μέσου, με στόχο την εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού.

Στον τομέα της πληροφορικής, ένα δίκτυο υπολογιστών είναι ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα από αυτόνομους ή μη αυτόνομους διασυνδεδεμένους υπολογιστές. Οι υπολογιστές ή αλλιώς κόμβοι, θεωρούνται διασυνδεδεμένοι όταν είναι σε θέση να ανταλλάξουν πληροφορίες σε μορφή κειμένου, ήχου ή και εικόνας μεταξύ τους.

Το Διαδίκτυο (Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, η οποία συχνά αποκαλείται “TCP/IP” (αν και αυτή δεν χρησιμοποιείται από όλες τις υπηρεσίες του Διαδικτύου) για να εξυπηρετεί δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

  1. Ανάλογα με την έκταση τους:
    • Τοπικό δίκτυο (LAN): Σε έναν συγκεκριμένο χώρο, συνήθως με δομημένη καλωδίωση.
    • Μητροπολιτικό δίκτυο (MAN):Εντός των ορίων μιας πόλης, συνήθως ασύρματα.
    • Ευρείας περιοχής (WAN):Συνδέει μεταξύ τους διάφορα τοπικά δίκτυα (LAN) ή μητροπολιτικά δίκτυα (MAN), με μια μεγάλη ποικιλία συσκευών διασύνδεσης, δημιουργώντας ένα δίκτυο επικοινωνίας . Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Διαδίκτυο (Internet).
  2. Ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης τους:
    • Ενσύρματο δίκτυο (LAN): Συνδέει υπολογιστές μέσω καλωδίου, συνήθως UTP.
    • Ασύρματο δίκτυο (WiFi): Οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι ασύρματα.
    • Μέσω  τηλεφωνικής γραμμής (ADSL, VDSL): Συνδέει ένα τοπικό δίκτυο (LAN) με το Διαδίκτυο
    • Fiber : Δίκτυο υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιεί  οπτικές ίνες (fiber) για τη μεταφορά δεδομένων. 
    • Δορυφορικά : Χρησιμοποιούν δορυφόρους για την επικοινωνία. Συνδέουν τον χρήστη με τον δορυφόρο και από εκεί προς τον προορισμό (π.χ. Δορυφορική τηλεόραση, δορυφορικό internet)
  3. Ανάλογα με τη χρήση ή το σκοπό:
    • Οικιακά δίκτυα: Συνδέουν τις δικτυακές συσκευές ενός σπιτιού.
    • Εταιρικά δίκτυα: Συνδέουν τις δικτυακές συσκευές μιας επιχείρησης τοπικά (LAN) , μεταξύ υποκαταστημάτων της με τη χρήση VPN ή άλλων τεχνολογιών. 
    • Κοινωνικά Δίκτυα: Facebook, X, Google, Bing, κλπ.

Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου βασίζεται σε ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, τα οποία χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, γνωστή ως “TCP/IP“, για να εξυπηρετούν δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διασυνδεδεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας, ανταλλάσσουν μηνύματα (πακέτα) με τη χρήση διαφόρων πρωτοκόλλων (τυποποιημένοι κανόνες επικοινωνίας), τα οποία υλοποιούνται σε επίπεδο υλικού και λογισμικού¹.

Το TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων δικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία δεδομένων μέσω του Διαδικτύου. Το TCP/IP είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο στο Διαδίκτυο και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του World Wide Web και άλλων εφαρμογών Διαδικτύου.

Μια διεύθυνση IP (IP address) είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί το Internet Protocol standard. Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο λαμβάνει μια διεύθυνση IP από τον πάροχο υπηρεσιών της (ISP). Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε συσκευή, από τον υπολογιστή μας, το router, το κινητό, το tablet, το PlayStation, ή τον δικτυακό εκτυπωτή.

Ο Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Provider, ISP) είναι ένας οργανισμός, κερδοσκοπικός ή μη, που παρέχει στους συνδρομητές και χρήστες του, συχνά μέσω χρηματικού ή άλλου αντιτίμου, διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το Διαδίκτυο. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες, ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), ανταλλαγή αρχείων (file sharing), επικοινωνία χρηστών σε πραγματικό χρόνο (chat) κ.λ.π.

1. IPv4 (Internet Protocol version 4): Αυτή είναι η πιο γνωστή μορφή μιας διεύθυνσης IP. Κάθε διεύθυνση IPv4 αποτελείται από τέσσερις ομάδες αριθμών (π.χ., 192.168.0.1).
2. IPv6 (Internet Protocol version 6): Αυτή είναι η διεύθυνση IP της νέας γενιάς και αποτελείται από ένα σετ αριθμών και γραμμάτων (π.χ., 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).
3. Ιδιωτική διεύθυνση IP: Αυτή η διεύθυνση IP χρησιμοποιείται σε συσκευές που ανήκουν σε ιδιωτικά εσωτερικά δίκτυα και δεν πρέπει να προωθείται στο Διαδίκτυο από τους δρομολογητές.
4. Δημόσια διεύθυνση IP: Αυτή η διεύθυνση IP εκχωρείται μέσω των ISP σε δρομολογητές ή άλλες συσκευές και είναι προσβάσιμη από το δημόσιο δίκτυο.
5. Δυναμική διεύθυνση IP: Αυτή η διεύθυνση IP είναι δυνατό να αλλάζει συνεχώς και εκχωρείται στις συσκευές μέσω DHCP.
6. Στατική διεύθυνση IP: Αυτή η διεύθυνση IP παραμένει σταθερή (δεν αλλάζει). Εκχωρείται από τους διαχειριστές δικτύου συνήθως σε συσκευές που πρέπει να είναι γνωστός εκ των προτέρων ο ρόλος τους και η πιθανή αλλάγή της θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διασυνδέσεις των υπολοίπων συσκευών όπως δρομολογητές, διακομιστές, κλπ.

Κάθε συσκευή που συνδέεται σε ένα δίκτυο, πρέπει να αποκτήσει μία διεύθυνση IP. Αυτή η διεύθυνση είναι μοναδική για τη συγκεκριμένη συσκευή στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Το πρότυπο δικτύου RFC 1918 ορίζει δεσμευμένα υποδίκτυα IPv4 για χρήση μόνο σε ιδιωτικά δίκτυα (Πίνακας RFC 1918 Private IP Address Space). Το RFC 4193 ορίζει μοναδικές τοπικές διευθύνσεις (ULA) για IPv6 (πίνακας RFC 4193 Μοναδικός χώρος τοπικών διευθύνσεων). Στα περισσότερα περιβάλλοντα, ένα ιδιωτικό υποδίκτυο IP από το RFC 1918 επιλέγεται και χρησιμοποιείται σε όλες τις εσωτερικές συσκευές δικτύου. Στη συνέχεια, οι συσκευές συνδέονται στο Internet μέσω τείχους προστασίας ή δρομολογητή που εφαρμόζει λογισμικό μετάφρασης διευθύνσεων δικτύου (NAT), όπως το λογισμικό pfSense®. Το IPv6 δρομολογείται πλήρως από το εσωτερικό δίκτυο χωρίς NAT από τις καθολικές διευθύνσεις μοναδικής διανομής (GUA). Το NAT θα εξηγηθεί περαιτέρω στη Μετάφραση διευθύνσεων δικτύου.

Πίνακας 1: RFC 1918 Ιδιωτικός χώρος διευθύνσεων IPV4

Εύρος CIDR

Εύρος διευθύνσεων IP

10.0.0.0/8

10.0.0.0 – 10.255.255.255

172.16.0.0/12

172.16.0.0 – 172.31.255.255

192.168.0.0/16

192.168.0.0 – 192.168.255.255

Πίνακας 2: RFC 4193 Μοναδικός χώρος τοπικών διευθύνσεων IPV6

Πρόθεμα

Εύρος διευθύνσεων IP

FC00::/7

FC00:: – FDFF:FFFF:FFFF:FFFF:FF

Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα δικτύων IPv4 ειδικής χρήσης στο RFC 3330. Υπάρχουν ιδιωτικές διευθύνσεις IPv4, όπως 1.0.0.0/8 και 2.0.0.0/8, οι οποίες έκτοτε έχουν εκχωρηθεί στον φθίνοντα χώρο συγκέντρωσης IPv4. Η χρήση αυτών των διευθύνσεων είναι προβληματική και δεν συνιστάται. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση του 169.254.0.0/16, το οποίο σύμφωνα με το RFC 3927 προορίζεται για αυτόματη διαμόρφωση “Link-Local”. Δεν πρέπει να εκχωρείται από το DHCP ή να ρυθμίζεται χειροκίνητα και οι δρομολογητές δεν θα επιτρέπουν στα πακέτα από αυτό το υποδίκτυο να διέρχονται εκτός ενός συγκεκριμένου τομέα μετάδοσης.

Υπάρχει επαρκής χώρος διευθύνσεων που έχει δεσμευτεί από το RFC 1918, επομένως δεν χρειάζεται να αποκλίνετε από τη λίστα που εμφανίζεται στον πίνακα RFC 1918 Ιδιωτικός χώρος διευθύνσεων IP. Η ακατάλληλη διευθυνσιοδότηση θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία του δικτύου και θα πρέπει να διορθωθεί.

day
night
Μετάβαση στο περιεχόμενο